Home / 新聞熱點 / 時事政治 / TSA易名BCA在全港學校「復活」

TSA易名BCA在全港學校「復活」

教育局局長吳克儉指BCA目標與TSA不同,學校再無操練的誘因。
教育局局長吳克儉指BCA目標與TSA不同,學校再無操練的誘因。

 

 

【香港輕新聞】教育局宣布,將去年在50間小學推行的改良版小三全港性系統評估研究,擴大至全港的學校,命名為小三基本能力評估研究計劃(BCA)。教育局局長吳克儉否認是復考TSA,他與傳媒茶聚時說,當局已刻意不再用TSA三個字,新計劃目標與TSA不同,作出很大改變,學校再無操練的誘因,專業支援亦多了很多。

缺席公聽會是與患病太太旅行

吳克儉又說,對被批評經常外訪感到不順氣,他說每次出外公幹都令同事做到「癱癱腰」,其中深圳港人子弟學校加開班數,就是教育局多次到深圳爭取回來。而他前年11月,因為到日本旅行而缺席TSA公聽會,吳克儉說,收到立法會通知開會日期後已即時提出希望改期,在公聽會當天與家人的旅行,是因為當時太太身體已經有問題,而且旅行籌備兩年,他要對太太公平一些。他說之前無公開解釋缺席原因,是不想將責任推落家人身上。

批評反對國教是因為選舉壓力

吳克儉又說,國民教育被標籤為「洗腦」和「強推」,但是在他上任時已推展了一段時間,又認為部分反對者,是因為選舉壓力而反對國教。

手機分享本文:

Scan the QR Code
倪一祥
香港輕新聞編輯

Check Also

中聯辦主任王志民借立法會午宴向市民「闢謠」

    & ...

One comment

  1. TSA既唔係用來評考學生成績定高下,又唔係用來按學生成績派中學學位,更唔會用來評核學校水平(按吳局長所言),咁考呢啲「三年一卡」嘅試純粹係為咗你教育局做研究?
    我做家長為乜要難為個孩子來滿足你政府「玩嘢」呢?
    我做家長為乜要將孩子用來做「白老鼠」呢?
    醫學界都有臨床科研,但人地真係用「白老鼠」來測試吖嘛!
    人地真係同病人協商咗,簽埋同意書才做臨床追踪吖嘛!
    點解我做家長冇權拒絕呢?點解拒絕就要花時間俾你「哦」呢?
    我話知你教育局把評估名稱叫做ABC定BCA吖,
    總之一句講晒,你教育局自己不負責任管好教育,既一筆過批款俾學校自把自為,既把權下放學校管理層(唔信教師),既減省常規巡查學校嘅行政方針,又減省常規評檢學校的教學政策,更減省常規檢視教師的教學效能……但又擔心學校錢就攞咗,「貨色」又交唔出,將來張DSA證明書在世界舞台產生唔到效用,就用什麼TSA名目來三年一卡,鎖實學生水平,用來監控學校。
    冇錯,TSA對學生係冇壓力、冇影響,因為12年免費教育,就算弱智、自閉,佢都有權留在學校,只不過一到考TSA,佢地嘅表現係計入學校頭上,影響嘅係學校在教育局嘅評分,影響嘅係他日教育局按學校等級來編派學生嘅準則,影響嘅係他日家長對學校嘅評價,影響嘅係他日家長及學生對教師嘅印象,影響嘅係教師嘅教學環境,影響嘅係學生嘅成長環境……
    學校為學校聲譽,教師為教學環境,家長為子女有良好學習環境,就「三方合作」去催谷孩子。有競爭就見差異,不然學校就不會分Banding啦,學生也不會被分Banding派位啦,但邊個家長承認自己個仔比人差?
    壓力就係咁樣嚟,評估就係咁樣質變,你知唔知呀局長?

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *